Kleine sleedoornpage
11-07-2020
Toen in juni de corona-beperkingen werden opgeheven, lonkte een weekend aan de Moezel, in de buurt van Cochem. Daar vliegt de kleine sleedoornpage langs de steile oevers van de Moezel, aan de rand van de wijgaarden.
Het Apollopad over de helling tegenover Cochem is een aanrader. Prachtige uitzichten, gecombineerd met een leuk bergpaadje en veel soorten vlinders, veel mooier kan het wat mij betreft niet worden. Langs dit pad vliegen daadwerkelijk apollovlinders, een soort die normaal alleen boven de 1000 m voorkomt. En dus ook de kleine sleedoornpage, in het begin lastig te herkennen, maar toen we eenmaal een vrouwtje met een zwarte achterlijfspunt gevonden hadden, wisten we het zeker,
Eindelijk: de pasja
19-01-2020
Deze vlinder stond al lang op mijn hoop-ik-nog-eens-tegen-te-komen-lijstje. Tijdens een weekje wandelen in de Algarve kreeg ik al tijdens de eerste wandeling een pasja te zien. De vlinder is zo groot dat we in eerste instantie dachten dat het een vogeltje was dat rond de boomtoppen vloog.
Net als ijsvogelvlinders gaat ook deze graag op boomblaadjes zitten, wat fotograferen niet heel makkelijk maakt. Balancerend op een rots, met tegenlicht viel de foto niet eens tegen. We gaan graag nog eens terug naar Portugal voor meer pasja's en heerlijke vakanties.
Baltsen op de vulkaan
23-05-2017
Vlindervaria is terug van vakantie, en meestal zijn er dan nieuwe vlindersoorten ontdekt. Zo ook deze keer. We waren op de Etna om de Giro d'Italia te bekijken en in afwachting van de renners was er tijd om een stukje te wandelen.
Uit een ooghoek zag ik iets geels langsvliegen en herkende meteen het oostelijk oranjetipje. Ik wist dat hij in Sicilië alleen op de Etna voorkomt, maar had niet verwacht hem zo gemakkelijk te vinden. Helaas werd het bewolkt en kon ik geen foto maken voordat de vlinder verdween.
De volgende dag was er volop zon en zijn we terug te gaan om dit oranjetipje te zoeken. Het was bijna te gemakkelijk: op dezelfde plek als de dag daarvoor zaten een mannetje en vrouwtje oranjetip. Ze bleven goed zitten, zodat ik veel foto's heb kunnen maken.
Dit is het enige paar dat we tegenkwamen, dus een mooi gelukje.
Wachten op de lente
19-02-2017
In deze periode wacht ik ongeduldig op het voorjaar, met zon, warmte en fladderende vlinders. Maar tot het voorjaar komt, heb ik tijd om foto's van afgelopen jaar toe te voegen aan de website.
Afgelopen zomer waren we onderweg naar Slovenië, via de Grossglockner in Oostenrijk. We maakten onderweg een korte wandeling in de regen om een gletsjer te bekijken, dus ik nam geen camera mee.
Daar had ik veel spijt van toen plotseling de zon doorbrak: binnen de kortste keren zat het gras vol vlinders. Uiteindelijk heb ik nog een paar foto's kunnen maken, maar ik zal nog eens terug moeten om het prachtige alpenblauwtje een mooi portret te geven.
Scheefbloemwitje
24-12-2015
Sinds eind september is Nederland weer een nieuwe vlindersoort rijker: het scheefbloemwitje. Volgens mijn nog niet zo oude vlindergids vliegen de dichtstbijzijnde populaties in de Alpen. De laatste jaren heeft de soort zich vanuit het zuiden door heel Duitsland verbreid en hij is nu ook in Zuid-Limburg gesignaleerd.
Het nieuwsbericht van de vlinderstichting kun je
hier lezen. Daarbij staan duidelijke foto's van de verschillen met het klein koolwitje. Dus volgend jaar zal ik alle witjes van dichtbij moeten bekijken om te zien of er een misschien een scheefbloemwitje tussen zit.
Toevallig heb ik tijdens mijn laatste vakantie deze vlinder voor het eerst gezien. Of eigenlijk zag ik hem pas toen ik thuis de foto's bekeek: op een foto van een drinkgezelschap stonden een paar afwijkende witjes. Waarschijnijk ben ik er tijdens mijn bergwandelingen al heel vaak langs gelopen...
Kolibrivlinder
02-07-2015
De kolibrivlinder is een dagactieve nachtvlinder, die ieder jaar vanuit Frankrijk naar het noorden trekt.
Dit jaar zijn er heel veel kolibrivlinders. In de meeste jaren komt er één of twee keer eentje op bezoek in mijn tuin,
nu vliegen er dagelijks twee of drie exemplaren. Ze drinken alleen nectar van de valeriaan, maar wellicht gaan ze van
de vlinderstruik snoepen als die gaat bloeien.
Veenvlinders
28-06-2015
In juni vliegen de veenvlinders: vlinders die gebonden zijn aan hoogveen. In Nederland vind je ze alleen nog op enkele veentjes in Drente. Tijdens een weekend in de Eifel heb ik ook enkele hoogveengebieden bezocht en daar de veenbesparelmoervlinder kunnen fotograferen. Een beetje geduld was wel nodig, stilzitten doen de vlinders niet veel en al helemaal niet op plaatsen waar je een goede foto kunt maken. Maar uiteindelijk wel tevreden over het resultaat.
Groentje
10-06-2015
Beetje bij beetje worden de vlinderfoto's op de site vernieuwd, want met een nieuwe camera ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden en mooiere foto's. Deze week ben ik op zoek gegaan naar het groentje.
Voor wie zelf een groentje wil zien: zoek op de overgang tussen bos en heide, bij voorkeur op plaatsen met bosbessenstruikjes. Er is wel een klein probleempje, als het groentje eenmaal gaat zitten op een bosbessenstruik, is hij praktisch onvindbaar...
Pimpernelblauwtje
17-03-2015
De soortenlijst is uitgebreid met een vlindertje van vorig jaar, het pimpernelblauwtje. In Nederland maar op één plek te vinden, in het natuurgebied De Moerputten onder Den Bosch.
Het is er bij mooi weer druk met fotografen die allemaal het zeldzame vlindertje op de foto willen zetten. En jammer genoeg wandelen sommigen gewoon het verboden gebied in, waarmee ze het leefgebied van deze vlinders vertrappen. Langs het pad zaten ook genoeg vlinders die netjes wilden poseren voor mijn foto's.