Kleine sleedoornpage 11-07-2020
Toen in juni de corona-beperkingen werden opgeheven, lonkte een weekend aan de Moezel, in de buurt van Cochem. Daar vliegt de kleine sleedoornpage langs de steile oevers van de Moezel, aan de rand van de wijgaarden. Het Apollopad over de helling tegenover Cochem is een aanrader. Prachtige uitzichten, gecombineerd met een leuk bergpaadje en veel soorten vlinders, veel mooier kan het wat mij betreft niet worden. Langs dit pad vliegen daadwerkelijk apollovlinders, een soort die normaal alleen boven de 1000 m voorkomt. En dus ook de kleine sleedoornpage, in het begin lastig te herkennen, maar toen we eenmaal een vrouwtje met een zwarte achterlijfspunt gevonden hadden, wisten we het zeker,
Nieuwe versie app 01-07-2020
Versie 2 van de Vlindervaria Android-app is eindelijk beschikbaar in Google Play. De eerste versie is 7 jaar oud en was dringend toe aan een update. De belangrijkste wijziging is dat de gegevens nu via internet worden opgehaald. Nieuwe soortgegevens en foto's komen ook beschikbaar in de app zodra ze op de website zijn geplaatst. Het is nu mogelijk in te zoomen op de foto's in de app, om de details beter te zien. Tenslotte zijn de layout en de kleuren aangepast naar de huidige standaarden. Mocht je feedback hebben op de nieuwe versie, dan hoor ik dat graag via het mailadres links op deze pagina. Veel plezier met vlinderen!
Eindelijk: de pasja 19-01-2020
Deze vlinder stond al lang op mijn hoop-ik-nog-eens-tegen-te-komen-lijstje. Tijdens een weekje wandelen in de Algarve kreeg ik al tijdens de eerste wandeling een pasja te zien. De vlinder is zo groot dat we in eerste instantie dachten dat het een vogeltje was dat rond de boomtoppen vloog. Net als ijsvogelvlinders gaat ook deze graag op boomblaadjes zitten, wat fotograferen niet heel makkelijk maakt. Balancerend op een rots, met tegenlicht viel de foto niet eens tegen. We gaan graag nog eens terug naar Portugal voor meer pasja's en heerlijke vakanties.
Pruimenpages in de Eifel 15-07-2017
Mijn favoriete plekje voor een weekendje weg is de Eifel: niet te ver rijden en zo veel afwisseling in landschap. Het is een heerlijke omgeving om te fietsen en te wandelen en ook om vlinders te spotten. Half juni verschenen op de internationale versie van waarneming.nl de eerste waarneming van de pruimenpage in de Eifel. Een mooie gelegenheid om weer eens die kant op te gaan. We hebben twee dagen heerlijk gewandeld en met een beetje geduld inderdaad een paar pruimenpages kunnen fotograferen. Voor de foto's was wel een beetje geduld nodig, want de vlinders vlogen vooral rond de topjes van een groepje sleedoorns. Heel af en toe gingen ze lager zitten en zo kon ik met een mooie serie foto's terug naar huis.
Baltsen op de vulkaan 23-05-2017
Vlindervaria is terug van vakantie, en meestal zijn er dan nieuwe vlindersoorten ontdekt. Zo ook deze keer. We waren op de Etna om de Giro d'Italia te bekijken en in afwachting van de renners was er tijd om een stukje te wandelen. Uit een ooghoek zag ik iets geels langsvliegen en herkende meteen het oostelijk oranjetipje. Ik wist dat hij in Sicilië alleen op de Etna voorkomt, maar had niet verwacht hem zo gemakkelijk te vinden. Helaas werd het bewolkt en kon ik geen foto maken voordat de vlinder verdween. De volgende dag was er volop zon en zijn we terug te gaan om dit oranjetipje te zoeken. Het was bijna te gemakkelijk: op dezelfde plek als de dag daarvoor zaten een mannetje en vrouwtje oranjetip. Ze bleven goed zitten, zodat ik veel foto's heb kunnen maken. Dit is het enige paar dat we tegenkwamen, dus een mooi gelukje.
Wachten op de lente 19-02-2017
In deze periode wacht ik ongeduldig op het voorjaar, met zon, warmte en fladderende vlinders. Maar tot het voorjaar komt, heb ik tijd om foto's van afgelopen jaar toe te voegen aan de website. Afgelopen zomer waren we onderweg naar Slovenië, via de Grossglockner in Oostenrijk. We maakten onderweg een korte wandeling in de regen om een gletsjer te bekijken, dus ik nam geen camera mee. Daar had ik veel spijt van toen plotseling de zon doorbrak: binnen de kortste keren zat het gras vol vlinders. Uiteindelijk heb ik nog een paar foto's kunnen maken, maar ik zal nog eens terug moeten om het prachtige alpenblauwtje een mooi portret te geven.
Lentebode 27-06-2016
De eerste vlinder van het jaar is voor mij altijd iets om naar uit te kijken. Gisteren, een dag voor Pasen, was het eindelijk zover. Tijdens een fietstocht zag ik de eerste citroenvlinders in het bos dwarrelen. Felle gele stipjes tussen de grijsbruine stammen. Aan dat felle geel is meteen te zien dat het om een mannetje gaat, want de vrouwtjes zijn veel lichter van kleur, bijna wit. Citroenvlinders en kleine vossen overwinteren als volwassen vlinders, dus de exemplaren die nu vliegen zijn al van vorig jaar. Ze kruipen in de winter weg tussen klimop of in een beschut hoekje, en bij de eerste zonnige lentedag komen ze tevoorschijn. Mijn waarnemingen houd ik bij op de website van waarneming.nl. Daar was te zien dat de citroenvlinder de meest waargenomen vlinder van de dag was, met de kleine vos op grote afstand als tweede.
Scheefbloemwitje 24-12-2015
Sinds eind september is Nederland weer een nieuwe vlindersoort rijker: het scheefbloemwitje. Volgens mijn nog niet zo oude vlindergids vliegen de dichtstbijzijnde populaties in de Alpen. De laatste jaren heeft de soort zich vanuit het zuiden door heel Duitsland verbreid en hij is nu ook in Zuid-Limburg gesignaleerd.
Het nieuwsbericht van de vlinderstichting kun je hier lezen. Daarbij staan duidelijke foto's van de verschillen met het klein koolwitje. Dus volgend jaar zal ik alle witjes van dichtbij moeten bekijken om te zien of er een misschien een scheefbloemwitje tussen zit.
Toevallig heb ik tijdens mijn laatste vakantie deze vlinder voor het eerst gezien. Of eigenlijk zag ik hem pas toen ik thuis de foto's bekeek: op een foto van een drinkgezelschap stonden een paar afwijkende witjes. Waarschijnijk ben ik er tijdens mijn bergwandelingen al heel vaak langs gelopen...
Kolibrivlinder 02-07-2015
De kolibrivlinder is een dagactieve nachtvlinder, die ieder jaar vanuit Frankrijk naar het noorden trekt. Dit jaar zijn er heel veel kolibrivlinders. In de meeste jaren komt er één of twee keer eentje op bezoek in mijn tuin, nu vliegen er dagelijks twee of drie exemplaren. Ze drinken alleen nectar van de valeriaan, maar wellicht gaan ze van de vlinderstruik snoepen als die gaat bloeien.
Veenvlinders 28-06-2015
In juni vliegen de veenvlinders: vlinders die gebonden zijn aan hoogveen. In Nederland vind je ze alleen nog op enkele veentjes in Drente. Tijdens een weekend in de Eifel heb ik ook enkele hoogveengebieden bezocht en daar de veenbesparelmoervlinder kunnen fotograferen. Een beetje geduld was wel nodig, stilzitten doen de vlinders niet veel en al helemaal niet op plaatsen waar je een goede foto kunt maken. Maar uiteindelijk wel tevreden over het resultaat.
Groentje 10-06-2015
Beetje bij beetje worden de vlinderfoto's op de site vernieuwd, want met een nieuwe camera ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden en mooiere foto's. Deze week ben ik op zoek gegaan naar het groentje. Voor wie zelf een groentje wil zien: zoek op de overgang tussen bos en heide, bij voorkeur op plaatsen met bosbessenstruikjes. Er is wel een klein probleempje, als het groentje eenmaal gaat zitten op een bosbessenstruik, is hij praktisch onvindbaar...
Pimpernelblauwtje 17-03-2015
De soortenlijst is uitgebreid met een vlindertje van vorig jaar, het pimpernelblauwtje. In Nederland maar op één plek te vinden, in het natuurgebied De Moerputten onder Den Bosch. Het is er bij mooi weer druk met fotografen die allemaal het zeldzame vlindertje op de foto willen zetten. En jammer genoeg wandelen sommigen gewoon het verboden gebied in, waarmee ze het leefgebied van deze vlinders vertrappen. Langs het pad zaten ook genoeg vlinders die netjes wilden poseren voor mijn foto's.