2015

Scheefbloemwitje 24 december
Sinds eind september is Nederland weer een nieuwe vlindersoort rijker: het scheefbloemwitje. Volgens mijn nog niet zo oude vlindergids vliegen de dichtstbijzijnde populaties in de Alpen. De laatste jaren heeft de soort zich vanuit het zuiden door heel Duitsland verbreid en hij is nu ook in Zuid-Limburg gesignaleerd.
Het nieuwsbericht van de vlinderstichting kun je hier lezen. Daarbij staan duidelijke foto's van de verschillen met het klein koolwitje. Dus volgend jaar zal ik alle witjes van dichtbij moeten bekijken om te zien of er een misschien een scheefbloemwitje tussen zit.
Toevallig heb ik tijdens mijn laatste vakantie deze vlinder voor het eerst gezien. Of eigenlijk zag ik hem pas toen ik thuis de foto's bekeek: op een foto van een drinkgezelschap stonden een paar afwijkende witjes. Waarschijnijk ben ik er tijdens mijn bergwandelingen al heel vaak langs gelopen...
Kolibrivlinder 2 juli
De kolibrivlinder is een dagactieve nachtvlinder, die ieder jaar vanuit Frankrijk naar het noorden trekt. Dit jaar zijn er heel veel kolibrivlinders. In de meeste jaren komt er één of twee keer eentje op bezoek in mijn tuin, nu vliegen er dagelijks twee of drie exemplaren. Ze drinken alleen nectar van de valeriaan, maar wellicht gaan ze van de vlinderstruik snoepen als die gaat bloeien.
Veenvlinders 28 juni
In juni vliegen de veenvlinders: vlinders die gebonden zijn aan hoogveen. In Nederland vind je ze alleen nog op enkele veentjes in Drente. Tijdens een weekend in de Eifel heb ik ook enkele hoogveengebieden bezocht en daar de veenbesparelmoervlinder kunnen fotograferen. Een beetje geduld was wel nodig, stilzitten doen de vlinders niet veel en al helemaal niet op plaatsen waar je een goede foto kunt maken. Maar uiteindelijk wel tevreden over het resultaat.
Groentje 10 juni
Beetje bij beetje worden de vlinderfoto's op de site vernieuwd, want met een nieuwe camera ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden en mooiere foto's. Deze week ben ik op zoek gegaan naar het groentje. Voor wie zelf een groentje wil zien: zoek op de overgang tussen bos en heide, bij voorkeur op plaatsen met bosbessenstruikjes. Er is wel een klein probleempje, als het groentje eenmaal gaat zitten op een bosbessenstruik, is hij praktisch onvindbaar...
Pimpernelblauwtje 17 maart
De soortenlijst is uitgebreid met een vlindertje van vorig jaar, het pimpernelblauwtje. In Nederland maar op één plek te vinden, in het natuurgebied De Moerputten onder Den Bosch. Het is er bij mooi weer druk met fotografen die allemaal het zeldzame vlindertje op de foto willen zetten. En jammer genoeg wandelen sommigen gewoon het verboden gebied in, waarmee ze het leefgebied van deze vlinders vertrappen. Langs het pad zaten ook genoeg vlinders die netjes wilden poseren voor mijn foto's.